19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5933
EURO34.6922
ALTIN2522.3

Uzmanından annelere tavsiyeler: Bebeği kaşıkla besleyin, 2 yaşına kadar emzirin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanından annelere tavsiyeler: Bebeği kaşıkla besleyin, 2 yaşına kadar emzirin
Abone ol
Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bebeklerin doğar doğmaz refleks olarak annesini emdiğini ancak bunun bir müddet sonra bebeğin annesini ayrı bir kişi olarak algılamamasına, kendisinin bir...
Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bebeklerin doğar doğmaz refleks olarak annesini emdiğini ancak bunun bir müddet sonra bebeğin annesini ayrı bir kişi olarak algılamamasına, kendisinin bir uzantısı olarak görmesine sebep olduğunu belirtti. Emzirme eylemi süresince anne ile bebek arasında bağlılık duygusu geliştiğine ve bebeğin kendini huzurda ve güvende hissettiğine dikkat çeken Öztürk, annelere bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyip, daha sonra ek gıdaya geçmesini önerdi.

Dr. Bülent Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bebeklerin memeden ne zaman ve nasıl kesilmesi gerektiğine yönelik bilgiler verdi. "Bebeği emzirmeden kesmek için en doğru yaş aslında yoktur." diyen Öztürk, "Bebeğin mümkün olduğu kadar uzun süre emzirilmesi sağlanmalı ancak bu süre iki yaşı geçmemelidir. Biberonla beslenen çocuklar, emmeyi daha erken bırakıyor, ancak damak yapıları da bozulduğundan bebeği biberon yerine kaşıkla beslemek daha uygun bir tercih olacaktır."

        Bebeği memeden kesmenin yolları hakkında önerilerde bulunan Dr. Öztürk, şunları kaydetti: "Memeden kesmek için 12’nci aydan itibaren kademeli olarak emme süresi azaltılmaya başlanmalıdır. Çünkü bu yaşta bireyselleşme, çevreye yönelme, yürümeyle bağımsız olma, anneden ayrılma denemeleri başlıyor. Bu davranışların desteklenmesi çocuğun gelişimi açısından önemlidir. Aksi takdirde, bebek annesine bağımlı hale geliyor. Ayrıca bütün bu memeden bırakma işlemlerine başlamadan önce annenin kendini hazır hissetmesi ve kararlı olması da çok önemli. Başlangıçta, günde bir kez emme atlanabilir, bunun yerine daha önceden mevcut anne sütü, su, meyve suyu veya mama verilebilir."

        Emzirme süresinin (memede kalış süresi) azaltılabileceğine işaret eden Öztürk, annelere şu tavsiyelerde bulundu: "Emzirme süresini azalttıktan sonra bebeğiniz hala açsa ek gıda verilebilir. Aralıklı emziriyorsanız emzirmeyi erteleyip, daha sonra emzireceğinizi söyleyebilirsiniz. Emzirme saatlerinde bebeğin yanında olmayın; tanıdığı veya sevdiği bir kişinin yanında kalmasını sağlayarak bu kişi tarafından beslenmesine izin verin. Eğer bir yaşından büyükse bazı kısıtlamalar getirilebilir; 'Yalnızca evde, yalnızca bu odada, bu koltukta emzirebilirim' gibi. Gece emmelerinden kesmek çok zordur. Bu en sona bırakılmalı, bu süre içinde yanınızda yatırmamaya çalışılmalı, tensel temastan kaçınılmalıdır."

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar