19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3404
EURO35.1706
ALTIN2240.9

Tükenmişlik Sendromundan Kurtulma Yolları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tükenmişlik Sendromundan Kurtulma Yolları
Abone ol
Çağımızın en büyük problemlerinden biri de tükenmişlik sendromu olarak karşımıza çıkmaktadır

Çağımızın en büyük problemlerinden biri de tükenmişlik sendromu olarak karşımıza çıkmaktadır

. İş hayatının veya günlük hayatımızın yarattığı yoğun stres altında bazen ezilebiliyor, bu stresi atlatmakta oldukça zorlanıyoruz.

Canımız bir şey yapmak istemiyor, çalışıyorsak işe gitmek istemiyoruz, öğrenciysek okula gitmek veya ders çalışmak istemiyoruz.

Üzerimizde sürekli bir halsizlik ve bitkinlik oluyor. Yorgun olmasak bile sadece yatıp dinlenmek istiyoruz.

Bu durum da bizim yaşam kalitemizi aslında oldukça olumsuz yönde etkiliyor.

Fakat bu tükenmişlik sendromundan korkmamamız gerektiğini ve bunun geçici bir durum olduğunu unutmamamız gerekiyor. Şimdi sizlere bu sendromdan kurtulmak için bazı püf noktaları vereceğim.

Tükenmişlik Sendromundan Kurtulun
Altın Kural: Spor
Öncelikle bu sendromdan kurtulmak için vücudumuzdaki stres ve baskıdan kurtulmamız şart. Bu durumda egzersizler yapmak üzerimizdeki stresi ve kaygıyı hafifletmek için oldukça önemli bir aktivitedir. Sabahları güne tempolu bir yürüyüş ile başlayabilirsiniz. Sakin müzikler dinleyerek yürüyüşünüzü yapabilir, kafanızdakileri boşaltarak güne zinde başlayabilirsiniz. Yalnız yürümek istemiyorsanız, bir arkadaşınız, aile bireyiniz veya bir komşunuzla yürüyüş yapabilir, aynı zamanda sosyalleşebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı beslenme sizin ruhen ve bedenen zinde olmanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenmeyi sadece diyet amaçlı değil, bedeninizi ve ruhunuzu düzene sokmak için yapın. Unutmayın sağlıklı beslenmek insanı aynı zamanda mutlu hissettirir.

Yeni Arkadaşlar, Yeni Aktiviteler
Farklı bir arkadaş ortamına girmeyi deneyerek insanlarla tanışabilirsiniz. Yeni insanlarla tanışmak sizi daha iyi hissettirebilir. Zaman geçireceğiniz farklı insanların olması sizi stres ve kaygıdan uzak tutabilir. Yeni aktivitelere katılarak bu ortamlarda arkadaşlar edinebilirsiniz. Yapmayı en çok istediğiniz ama daha önce yapamadığınız bir aktivite veya bir hobi için kendinize zaman ayırmaya çalışın. Eminim kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz.

Tükenmişlik Sendromu

Uykunuza Dikkat Edin
Uyku, hayatımızdaki en önemli ihtiyaçlarımızdan biridir. Güzel bir uyku çektiğiniz zaman ertesi güne ne kadar zinde başlayacağınızı unutmayın. Geceleri 7 saatlik bir uyku aldığınızda ruhunuzun da iyileşmeye başladığını hissedeceksiniz.

Ruhunuz Dinlensin
Bu sendromdan kurtulmak için en önemli şeylerden biri de ruhunuzu dinlendirmek. Yorgun olmasanız bile bitkin hissettiğiniz zaman aslında bedeninizin değil, ruhunuzun yorgun olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumlarda ruhunuzu dinlendirmek için kendinize farklı aktiviteler yaratabilirsiniz. Herkesin dinlenme şeklinin farklı olduğunu da unutmamalısınız. Rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz, birşeyler yazabilir, meditasyon yapmayı deneyebilir ve kitap okuyabilirsiniz.

Teknolojiden Uzak Bir Yaşam
Teknoloji yaşamımızın her anında bizimle birliktedir. Hayatımızda teknoloji sayesinde çoğu şeyi kolayca gerçekleştirebiliyoruz. Fakat teknoloji bir yandan da beynimizi ve bedenimizi farkında olmadan yorar. Bu yüzden tükenmişlik sendromu içerisinde olduğunuzu düşünüyorsanız, teknolojiye bir süre mesafe koymalısınız. Tamamen teknolojiden kopmanıza gerek yok. Ancak telefon ve bilgisayarınızla ilgilenmek yerine ailenizle veya başka bir aktivite ile ilgilenebilirsiniz. Bilgisayarda ve telefonda yapacaklarınız için kendinize belli bir saat belirleyebilir. Böylece teknolojinin tamamen hayatınızı eline almasına izin vermemiş olursunuz.


Kaynak:İSTANBUL İŞLETME ENSTİTÜSÜ


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar