25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5744
EURO35.0234
ALTIN2425.3

Ramazanda Dengeli beslenmeye dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ramazanda Dengeli beslenmeye dikkat!
Abone ol
Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, Ramazan ayında oruç tutanların dengeli ve yeterli beslenmeleri gerektiğini söyledi. Göktaş, insan vücudunun günde ortalama 2- 2,5 litre suya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ramazan ayında vücudun gündüz alamadığı...
Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, Ramazan ayında oruç tutanların dengeli ve yeterli beslenmeleri gerektiğini söyledi. Göktaş, insan vücudunun günde ortalama 2- 2,5 litre suya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ramazan ayında vücudun gündüz alamadığı su ihtiyacını karşılamak için, kafein içeriği yüksek çok koyu çay ve kahve yerine hem enerji veren hem de sıvı ihtiyacını karşılayan ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekler tercih edilmelidir.” tavsiyesinde bulundu.

        Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Eker Göktaş, oruç açılırken insanlarda kan şekeri çok düşük seviyede olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteğinin meydana geldiğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yemek ve bu süre içinde yüksek enerjili besinler tüketmek Ramazan ayında kilo alımına neden olabilir. Besinleri iyi çiğnemek, azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1 -2 ara öğünle dörde çıkarmak en doğrusudur. Günlük alınması gereken enerjiyi yakalamak için sahura mutlaka kalkılmalıdır.”

        Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, iftar ve sahur yemeklerinde tüm besinlerin her gün yeterli miktarda alınması gerektiğini kaydederek, uyarılarını şöyle devam etti: "İftar yemeğinden hemen sonra televizyon izlemek veya uyumak yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır. Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılması gerekir. Sahurda, karbonhidrat açısından zengin gıdalar tüketildiği zaman insülin hormon salınımı artar. Bu da gün boyunca kan şekerinizde ani düşüşlere neden olabilir. Sahurda yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda hızlı sindirilen, yani beyaz un ve şeker içeren besinler yerine, posa içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Böylece iftara kadar acıkma hissiniz azalacaktır.”

    Ramazan ayında tüketilen yemeklerin yanı sıra pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğuna değinen Göktaş, “Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, iftar ve sahurda lif oranı yüksek gıdalar taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir.” dedi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar