29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3692
EURO35.044
ALTIN2325.3

Ekonomistlerin PPK beklentisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekonomistlerin PPK beklentisi
Abone ol
Ekonomistler, TCMB'nin nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde ve faiz koridorunda değişiklik beklemezken geç likidite penceresi borç verme faizinde artış yapacağı öngörüsünde bulundu.

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde ve faiz koridorunda değişiklik beklemezken, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında artış olacağı tahmininde bulundu.

Halk oylaması öncesinde belirsizlik nedeniyle Türk lirası varlıklar emsallerine göre negatif ayrışırken, halk oylamasında "evet" sonucu çıkmasının ardından yabancı yatırımcılar ve iş dünyasında beklentiler iyiye giderken, Fransa'da cumhurbaşkanı seçimininde "Yürüyüş Hareketi"nin lideri Emmanuel Macron'un önde olması da küresel risk iştahını artırdı.

Ekonomistler, Türk lirasının son dönemde dolar karşısında değer kazanması ve belirsizliğin ortadan kalmasıyla Merkez Bankasının yarınki toplantısında elinin rahat olacağını, ancak enflasyonun çift hanede bulunmasını da göz önünde bulunduracağını söyledi.

Bu yılın üçüncü PPK toplantısında, bir hafta vadeli repo faizi (politika faizi), Merkez Bankası borçlanma faizinde (faiz koridorunun alt bandı) ve marjinal fonlama oranında (faiz koridoru üst bandı) değişiklik olmayacağını öngören ekonomistler, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında artış olabileceğini ifade etti.

"TCMB 'bekle-gör' stratejisi uygulayabilir"

AA muhabirine değerlendirmede bulunan Odeabank Ekonomik Araştırma ve Strateji Planlama Müdürü Şakir Turan, son PPK toplantısından bu yana açıklanan verilerin enflasyon görünümündeki bozulmanın derinleştiğini teyit etse de finansal piyasalardaki gelişmelerin TCMB'yi bir süre "bekle-gör" stratejisi uygulamaya yöneltebileceğini ifade etti.

Turan, şunları kaydetti:

"Türk varlıklarına yönelik risk iştahında ani bir kötüleşme olması halinde tabi ki TCMB bir sonraki toplantı tarihi olan 15 Haziran’ı beklemeden de toplanarak para politikası duruşunu değiştirebilir. Ancak bir sonraki olağan toplantıya kadar elini güçlendirmek için bu toplantıda sembolik bir faiz artırımına gitmeyi de seçebilir. Bu ihtimali tümüyle göz ardı etmiyoruz. Fakat TCMB'nin geçmiş karar eğilimlerini dikkate aldığımızda iyimser taraftaki gelişmelere daha fazla önem atfedeceğini değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, TCMB'nin sembolik bir faiz artırımı yapmasının kredibilitesini artırarak Türk finansal varlık fiyatlarını ve enflasyon dinamiklerini destekleyebileceğini düşünsek de bu toplantıda faizleri sabit tutacağını tahmin ediyoruz." 

"Faizlerde değişiklik beklemiyorum"

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi de anketlerde, PPK toplantısında haftalık repo faizinde, marjinal fonlama oranında ve gecelik borçlanma faiz oranında değişiklik öngörülmediğini söyledi.

Geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizinde ise azınlıkta da olsa 25-75 baz puan aralığında artış bekleyenlerin bulunduğunu ifade eden Bürümcekçi, "Beklenti anketlerinde uzun vadeli enflasyon beklentisinin yükselmesi, mart sonunda yüzde 11,3 olan manşet enflasyonun ve çekirdek enflasyonun yükselişini nisanda da sürdürecek olması, ortalama fonlama maliyeti ile GLP faizi arasındaki makasın daralması, geç likidite oranında bir miktar yükselişi gerektiriyor." dedi.

Bürümcekçi, ancak TCMB'nin son dönemde kurlarda görülen geri çekilmeyi fırsat bilerek bir değişikliğe de gitmeyebileceğini belirtti.

"GLP'de ölçülü bir artırım olabilir"

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen ise PPK'nın GLP borç verme oranında ölçülü bir artırıma gidebileceğini ifade etti.

Beklentilerinin GLP'de 25 baz puan bir artırım olsa da, 50 baz puanlık bir artışı da sürpriz olarak algılamayacaklarını kaydeden Gökşen, piyasadaki genel beklentinin faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde olduğunu söyledi.

Gökşen, TCMB’nin fonlama kompozisyonunun 15 Haziran'da gerçekleşecek olan sonraki PPK toplantısına kadar ek manevra alanına ihtiyaç duyulabileceğini işaret ettiğini belirtti.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) yüzde 11,5 ile GLP borç verme faizine oldukça yakın bir yerde olduğuna dikkati çeken Gökşen, bu çerçevede günlük fonlamanın sadece yüzde 10'unun gecelik borç verme faizinden, yüzde 90'lık kısmının ise GLP üzerinden sağlandığını ifade etti.

GLP'de yapılacak ölçülü bir artırımın, sıkı para politikası koşularının geçici olmadığına yönelik önemli bir sinyal olarak algılanacağını belirten Gökşen, böyle bir hamlenin TL üzerinde pozitif etki yaratmasını ve getiri eğrisindeki ters eğimi beslemesini beklediklerini sözlerine ekledi.

"AA Finans Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi"

AA Finans'ın, TCMB'nin yarınki PPK toplantısına yönelik 21 ekonomistle gerçekleştirdiği piyasa beklenti anketine göre ekonomistlerin tamamı yüzde 8 olan politika faiz oranı, yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandı ve yüzde 9,25 olan faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını öngörüyor.

Ankete katılan ekonomistlerin 13'ü yüzde 11 olan geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranının sabit kalacağını, ekonomistlerin 8'i ise 25-75 baz puanlık artış olabileceğini tahmin ediyor.

Mart ayındaki PPK toplantısında politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandı sabit tutulurken, GLP borç verme oranı yüzde 11'den 11,75'e yükseltilmişti. TCMB takvimine göre, PPK'nın bir sonraki toplantısı 15 Haziran 2017'de yapılacak.



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar