18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5306
EURO34.8868
ALTIN2485.8

Beden Dili Nedir? Vücut Dili İle Etkili İletişim Teknikleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Beden Dili Nedir? Vücut Dili İle Etkili İletişim Teknikleri
Abone ol

Bedenlerimizin kendilerine ait bir dilleri vardır ve beden dili hareketleri ve anlamları her zaman nazik değildir. Kullandığınız beden dili, beden dili okuma teknikleri ile kim olduğunuz hakkında alıcıya bir takım mesajlar verebilir.

Eğer konu bu ise, başlamanın zamanı geldi, çünkü yanlış vücut dili kullanarak kariyerinizi sabote ediyor olabilirsiniz.

Aşağıdaki maddelerde beden dili konusunda uzman insanların kullandığı beden dili ve  zekice kaçındığı 15 genel beden dili hataları mevcut.

Beden dili hareketleri ve anlamları
1 - Bıkkın bir duruş saygısızlığın bir sinyalidir.
Sıkıldığınızı ve olduğunuz yerde hiç olmak istemediğinizi gösterir. Patronunuza hiçbir zaman "neden seni dinlemek zorunda olduğumu anlamıyorum" demezsiniz ama eğer bu şekilde kambur ve gevşek davranırsanız (siz davranmak zorunda değilsiniz) beden dili bunu sizin için yüksek sesle ve açık şekilde anlatır.

Bedenimiz kapladığı boşluk alanıyla birlikte insanları denk tutmaya programlıdır. Omuzlarınız arkada dik durmak gücün göstergesidir. Bu doldurduğunuz alanı gösterir. Kambur durmak, diğer taraftan şeklinizi bozmanızın sonucudur- daha az alan kaplar ve daha az güç gösterir.

İyi bir duruş göstermek saygı istemektir ve konuşmanın iki sonundaki bağlılığı destekler.

2 - Abartılı el kol hareketleri gerçeği uzattığınızı belirtebilir.
Liderlik ve güven belirtmek için vücut dili kullanılabilir. Bunun için küçük, kontrollü hareketleri hedefleyin ve özellikle açık el kol hareketlerini ( mesela kollarınızı açmak gibi veya avuç içinizi göstermek gibi )saklayacak hiçbir şeyiniz olmadığını göstermek için bu vücut dili hareketlerini kullanın.

3 - Biriyle konuşurken saate bakmak.
Beden dili ile saygısızlık nasıl yapılır diye sorsanız işte bu saygısızlığın, sabırsızlığın ve şişmiş egonun açık sinyalleridir. O insanla konuşmaktan daha iyi işleriniz olduğunu ve onları bırakmayı merakla beklediğinizi gösteren bir mesaj gönderir. Ama bunu yapmayın. Vücut dilinizi daha yararlı işler için kullanın. Ya da ben çok abartıyorum.

4 - Kendinizi diğerlerinden başka tarafa çevirmek .
Sandalyede dönmek bir vücut dili olmayabilir belki ama konuşmaya doğru yönelmemek sizin konuşan insanla alakanızın olmadığını, ilgisiz olduğunuzu, rahatsızlık duyduğunuzu ve hatta ona güvenmediğinizi bile gösterebilir. Karşınızdaki manyaksa beden dili ile subliminal mesaj bile gönderebilirsiniz.

Beden dili ile onu dinlediğinizi göstermek için konuşan insana doğru yönelmeye çalışın ve başınızı onları dinlerken hafifçe eğin. Bu beden dili hareketi konuşan insana tam odağınızı ve dikkatinizi verdiğinizi gösterir.

5 - Çapraz kollar.
Çapraz bacaklar bir dereceye kadar o insanın ne söylediğiyle ilgilenmediğinizi gösteren beden dili harektidir. Eğer zevkli bir konuşmada gülümsüyor olsanız dahi diğer insan onu dışarıda bıraktığınız hissine kapılabilir.

Eğer kollarınızı bağlamak size rahat geliyorsa; eğer insanların sizi açık fikirli ve ne söyledikleriyle ilgili olduğunuzu düşünmelerini istiyorsanız bu hisse direnin.

6 - Sözleriniz ve yüz ifadeleriniz arasındaki dengesizlik.
Bu dengesizlik insanların bir şeylerin doğru olmadığını hissetmesine yol açar ve onları kandırmaya çalıştığınızdan şüphelenmeye başlayabilirler. Neden ve nasıl olduğunu bilmeseler bile.

Örneğin bir uzlaşma sırasında bir teklifi geri çevirirken verilen sinirli bir gülümseme sizin istediğinizi almanıza yardım etmeyecektir. Sadece diğer insanın sizinle çalışmanın kolay olmadığı fikrine kapılmasını sağlayacaktır çünkü sizin bir şeyin peşinde olduğunuzu düşüneceklerdir. Beden dili ile istemeden yanlış mesajlar vermeyin.

7 - Abartılı kafa sallamaları onay için endişeyi ortaya koyar.
İnsanlar sizin kafa sallamalarınızı aslında kabullenmediğiniz veya anlamadığınız bir durumu tersi gibi göstermek için yaptığınız bir girişim olarak algılayabilirler.

8 - Saçlarınızla oynamak veya onu düzeltmek.
Bu vücut dili sizi endişeli, fazla enerji dolu, içine kapanık ve dikkati dağınık gösterir. İnsanlar sizin fiziksel görüntünüzle fazla ilgilendiğinizi ve kariyerinizle fazla ilgilenmediğinizi düşünürler.

9 - Göz temasından kaçınmak.
Bu vücut dili hareketi sakladığınız bir şey varmış gibi gözükür ve şüphe yaratır. Göz temas eksikliği ayrıca bir iş ortamında istemeyeceğiniz özgüven ve ilgi eksikliğidir.

Konuşurken aşağı bakmak güven eksikliğini veya içe dönüklüğü temsil edebilir. Sizin sözcüklerinizin etkisini kaybetmesine yol açabilir. Göz seviyenizi eğer karışık ve önemli noktalara değiniyorsanız sürdürmek çok önemlidir. Devamlı göz teması diğer yandan güven, liderlik, güç ve zekilik belirtir. Direk, sürekli göz teması olmadan iletişim kurmak mümkün olduğu gibi tam bir ihmal de profesyonel ilişkilerinizde negatif etkilere neden olacaktır.

10 - Göz teması agresif olarak veya dominant olmaya bir girişim olarak algılanabilir.
Ortalama olarak Türkler göz temasını yedi ve on saniye arası tutarlar, daha uzunu konuşmaktan ziyade dinlediğimizde geçerlidir. Teması kestiğimiz yol da bir mesaj gönderir. Aşağıya bakmak teslimiyeti gösterirken yanlara bakmak güveni temsil eder. Bu vücut dili gerçekten çok önemli. Çünkü anlık hareketlerle mesaj iletebiliyorsunuz.

11 - Gözlerinizi devirmek.
Saygı eksikliğinin başarısız bir kanıtıdır. Ama yine de bir alışkanlık olsa da kontrol edilebilir ve edilmeye değer.

12 - Sert bakmak.
Polat Alemdar gibi bakmak iş dünyasında iyi bir beden dili hareketi olmayacaktır. Genel olarak mutsuz bir ifade takınmak etrafınızda olanlardan memnun olmadığınızı gösterir. Aslında onların sizin ruh halinizle hiç alakası olmasa bile... Çatık kaşlar insanları yargılanıyorlarmış gibi hissettikleri için kaçırır.

Bununla birlikte gülümsemek açık, güvenilir, güvenli ve arkadaş canlısı olduğunuzu gösterir. Dünya Sağlık Örgütü çalışmaları insan beyninin gülen insana samimi bir şekilde cevap verdiğini ve bunun devam eden pozitif bir etki yarattığını ortaya koymuştur.

13 - Zayıf tokalaşmalar.
Güven veya otorite eksikliği sinyali verir, çok sıkı bir tokalaşma da dominantlığa agresif bir girişim gibi gözükebilir, bu da en az onun kadar kötü... Tokalaşmanızı her durum ve insana göre ayarlayın ama her zaman sıkı olduğundan emin olun.

14 - Perçinlenmiş yumruklar.
Bu beden dili de kapatılmış kol ve bacaklar gibi diğer insanların noktalarına açık olmadığınız sinyalini verebilir. Bu ayrıca sizin tartışmacı ve savunmacı gözükmenize sebep olabilir ki bu da insanları sizinle iletişim kurarken gergin olmaya itecektir.

15 - Çok yakınlaşmak.
Eğer birisine çok yakınlaşırsanız (bir adımdan daha yakın) bu sizin o insanın kişisel yerini karşı saygınız olmadığı anlamına gelir. Bu insanları sizin yanınızdayken rahatsız eder.


Kaynak:İSTANBUL İŞLETME ENSTİTÜSÜ


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar