29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6

Belediye’den çiftçilere Nohut ve Fiğ tohumu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Belediye’den çiftçilere Nohut ve Fiğ tohumu
Abone ol
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, çiftçilere nohut ve fiğ tohumu dağıttı.  

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, çiftçilere nohut ve fiğ tohumu dağıttı.  

Tohum için Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda düzenlenen törende çiftçilere açıklamalar bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in bir sanayi kenti olduğunu, ancak bunun yanı sıra tarım kenti olmasının da hiçbir mahsurunun olmadığını söyledi.

Toprakla uğraşan herkesin kendilerinin başının üstünde yeri olduğunu ifade eden Şahin, Anadolu’nun hazinesi olan ürünleri dış destek almadan yetiştirmenin çok önemli olduğunu aktardı.

Bir yandan tarımsal alandan gelen taleplere cevap verirken diğer yandan dar olan para bütçesini genişletmek için çalıştıklarını dile getirdi. Kentin her alanından gelen taleplere karşı olumlu cevaplarla hizmet ağını en üst seviyede tutmak için çalıştıklarını belirten Şahin, “120 kilo metreden şehre su getiriyoruz. Melen Projesi’nden sonra Türkiye’nin en büyük projesini yapıyoruz. Konut alanında 100 milyon TL’lik (eski para ile 100 katrilyon) Kuzey Şehir Projesi’ni yapıyoruz. Ulaşımda metro çalışmalarımız devam ediyor. Metro için uygulama projesinin maliyeti bile bize 18 milyon TL’ye mal oluyor. 1 kilo metresi 100 trilyon liraya mal oluyor. Ne kadar büyük bir proje olduğunu siz düşünün” diye konuştu.

Göreve başlarken 1027 projenin içinde tarımsal projeler olmadığını ifade eden Başkan Şahin, tarımsal alanda en büyük destekçilerinin çiftçiler ve oda temsilcileri olduğunu hatırlattı. Kendilerinden insanların yol, su, park-bahçe gibi alanlarda hizmet beklerken; kendileri tarımsal alanlarda çiftçilere tohum, gübre, kuzu, keçi, arı dağıtım gibi projeler yaptıklarını kaydetti.

Yerel ürünlerin desteklenmemesi durumunda azalacağını dikkat çeken Şahin, “Gaziantep’in bir tarafında fıstık, zeytin, bir tarafında üzüm biber yetişirken, Araban’da sarımsak yetiştiriciliği hız kazandı. Kentimizin bu ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihracat ediyoruz. Şimdi ise Yavuzeli-Araban bölgesinde nohutu yetiştirmek istiyoruz. Gastronomideki başarımızı da bu ürünlerimizin çeşitliliğini arttırarak ve destekleyerek başarmış olacağız” şeklinde konuştu.

18 TON AKSU ÇEŞİDİ NOHUT DAĞITILDI
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise, dünya genelinde 8 milyon ton nohut üretildiğini, Türkiye’de 400 bin ton nohut üretildiğini söyledi.

Nohutun bu bölgenin ürünü olduğunu ifade eden Yılmaz, Gaziantep’te 80 ile 90 bin dekar alanda nohut yetiştirildiğini ifade etti. Türkiye’nin nohutta hem ithalat hem ihracat konumunda olduğunu dikkat çeken İbrahim Yılmaz, 23 bin tonlarda ihracat, 31 bin ton dolaylarında ise ithalat yapıldığını dile getirdi. Türkiye’nin nohut ve mercimeği ithal eder duruma geldiğini anımsatan Yılmaz, kendilerinin bu durumu tersine çevirmek istediklerini belirtti.

Dağıtılan nohut çeşidinin Aksu çeşidi olduğunu ve Araban-Yavuzeli ilçesindeki çiftçilere dağıtıldığını anımsatan Yılmaz, Şehitkâmil, Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki çiftçilere de fiğ tohumu dağıttıklarını kaydetti.

Yılmaz, ilk etapta 18 ton tohum dağıtılacağını, bu tohumla yaklaşık bir 200 dekar alana ekim yapılacağını ve 240 bin kg mahsul elde edilmesinin beklendiğini söyledi.

Programda Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ve Şehitkamil Belediye Başkanı Cuma Yiğit de birer teşekkür konuşması yaptılar. Bu arada, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilere verdiği destekten dolayı Başkan Şahin’e içi üzüm dolu bir sepet hediye etti.

Konuşmaların ardından ilçelerden gelen çiftçilere nohut ve fiğ tohumlarının dağıtımı yapıldı.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar