28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3327
EURO35.0641
ALTIN2285.6

Giresun'da fındık hasadı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giresun'da fındık hasadı başladı
Abone ol
Giresun ve yöresinde üreticiler, yeni mahsul fındık hasadına başladı.

Giresun ve yöresinde üreticiler, yeni mahsul fındık hasadına başladı. Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "Bugün çiftçinin aklından geçen fiyat en alt kadamesi 6 lira. Yani alt çizgi 6 lira. Bu rakamın altındaki her satılan fındık çiftçiyi memnun etmeyecek." dedi.

Aşırı sıcaklardan dolayı zarar gören 2012 mahsulü fındık hasadına Giresun Valiliği başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından 7 Ağustos'ta başlaması kararlaştırılmıştı. Ancak sıcakların da etkisiyle ürünün zarar gören üreticiler, zarar boyutunun artmaması için açıklanan tarihten bir hafta önce bahçelere girdi.

GZO Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun Merkez'e bağlı Boztekke Köyü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, üreticilerin bu yıl bahçelere ürünlerinde oluşan zarar nedeniyle endişeli girdiklerini söyledi. Akbaşlı, "Fındık hasadı artık bahçelerimizde başladı. Birçok çiftçimiz fındık bahçelerinde hasadı devam ettiriyor. Fakat bu sene hasadın bol olmasına rağmen geçen senelere oranla fındığımızda aşırı bir yanıklık var. Bu durum Türkiye'nin tamamında var. Dolayısıyla bu sene 2012 yılı fındıklarımız aşırı sıcaklardan zarar gördü." diye konuştu.

Sıcaklıklardan doğan zararın Tarım sigortaları kapsamına girmediğine işaret eden Akbaşlı, bu nedenle 2012 mahsülü fındıkta oluşan hasarların üreticinin hanesine yazılacağını kaydetti. Akbaşlı, "Yanık oranı bahçeden bahçeye değişiyor. Şu anda içinde bulunduğumuz Boztekke köyündeki bahçe sahilden 250 rakım yükseklikte. Orta kol tabir ettiğimiz üretim alanı. Bu bahçede şu an üreticimizin ifadesiyle ki, ben de gördüm yüzde 30 bir yanık etkisi var. Normalde bizim bir çuvalımız 90-95 kilogram gelir. Bu sene çuvalımız tane olaraka dalocak ama 65 kilo gelecek. Dolayısıyla tane olarak kaybımız yok ama iç olgunluğunda müthiş derecede bir kaybımız olacak." diye konuştu.

Fındık üreticilerinin fındığa en az 6 lira fiyat istediğini kaydeden GZO Başkanı Özer Akbaşlı, "Fındıkta serest piyasa ekonomisi uygulanıyor. Artık fiyatlara piyasa karar veriyor. Eğer mahsulümüzü piyasada aranır hale getirirsek fiyatlar yükselir. Ama pazara bol derin bir şekilde götürürsek fiyatları düşer. Ben katıldığım bütün programlarda oda başkanı olarak bunu söylüyorum. Fındığımızı ihtiyacımız kadar pazara getirmeliyiz. Gıdım gıdım getirmeliyiz ki fındık pazarda aranan bir mal haline gelsin. Pazarın kontrolünü çiftçiler olarak elimizde tutmamız lazım. Bugünkü maliyet hesapları içerisinde yüde 30 yaşam ve refah payını koyduğunuz zaman bu rakamların çok üzerinede bir fiyat bekliyoruz. Bugün çiftçinin aklından geçen fiyat en alt kadamesi 6 lira. Yani alt çizgisi 6 lira. Bu rakamın altındaki her satılan fındık çiftçiyi memnun etmeyecek." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar