18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4951
EURO34.8577
ALTIN2480.0

Yetiştirdikleri kirazın yüzde 50'sini ihraç ediyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yetiştirdikleri kirazın yüzde 50'sini ihraç ediyorlar
Abone ol
Osmaniye'nin Bahçe İlçesine bağlı Bin 320 nüfuslu Yukarıkardere köyünde yetişen bin ton kiraz'ın yüzde 50'sini Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Osmaniye'nin Bahçe İlçesine bağlı Bin 320 nüfuslu Yukarıkardere köyünde yetişen  bin ton kiraz'ın yüzde 50'sini Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bahçe İlçe Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu, ihraç edilecek kirazların TIR'lara yüklenmesi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin Bahçe ilçesinin Yukarıkardere köyünde yüksek kalitede kiraz yetiştirildiğini belirtti.

Müftüoğlu, bu yıl bin 320 nüfuslu köyden ihraç edilecek nitelikte bin ton kiraz üretildiğini bunun da yaklaşık 500 tonunun  söyledi.

BAHÇE'DE 70 BİN KÖK KİRAZ VAR

Yukarıkardere köyünde yetiştirilen kirazın birinci kalite ihraç kirazı olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, "Bahçe ilçesinde 2 bin 850 dekar alanda 70 bin kök kirazımız var. Yukarıkardere köyünde ise yaklaşık bizim 1500 dekar kirazımız bulunmakta burası kirazımızın ve ihracımızın da merkezidir.  Yani çevre köylerde yetişen kirazlarımız da burada toplanıp ihraca gitmektedir. Köyümüzde üretimi yapılan 'Ziraat 900' türü Ziraat Kirazı ülkemizin ihracatta kullandığı en önemli çeşittir. Meyvesi iri, sulu, kaliteli ve lezzetli, meyve rengi koyu parlak kırmızı ve en önemli özelliği nakliyeye çok dayanıklıdır. Bu nedenle iç pazardan çok, dış pazar için tercih edilmektedir." dedi.

KİRAZ FİYATLARINDAN ÜRETİCİ MEMNUN

Kirazın ihraç ürünü olmazı için kalibresinin 24 ve üzeri olması gerektiğine işaret eden Müftüoğlu, "Yukarıkardere köyünün iklim özellikleri ve toprak yapısı nedeniyle yüksek nitelikli kiraz yetişmektedir. Bu yıl fiyatlar 5 liradan açıldı, şuan ihraca gidecek kirazın fiyatı 3,5 ile 4 lira arasında alıcı bulmaktadır. 24 kalibrenin altındaki kirazlarımız ise iç piyasaya gidiyor ve 1,5 ile 2 lira arasında satılıyor. Üreticimiz bir dekar kirazdan, ağacın yetişme durumuna, cinsine göre bin 500 ile 5 bin lira arasında gelir elde edebiliyor. Bu yıl oluşan fiyatlardan üreticilerimiz oldukça memnun." diye konuştu.

FİYATLARIN İYİ OLMASININ NEDENİ ERKENCİ OLMASI

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise, üreticinin daha çok kazanması için piyasadaki arz talep dengesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemiz kiraz üretiminde oldukça iyi durumda, Burada, kirazın erken ve geç piyasaya sürülmesi durumunda fiyatlar yüksek oluyor. Bu köyümüzde fiyatların iyi olmasının nedeni erkenci olması. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde kiraz arzı arttıkça fiyatlar düşecektir. Önemli olan ürün piyasada olmadan o ürünü çıkarmaktır. Burada çiftçilerimizin bilinçli olması önemlidir ve çiftçilerimizde bu bilinç gittikçe artmaktadır." ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ KİRAZLA BİRLİKTE GÜLÜYOR

Bahçe ilçesinin Osmaniye'nin yükseklerinde yer alan bölge olduğunu söyleyen Kaymakam Mehmet Alper Çığ, "Burada meyvecilik ön planda ve meyvecilik içerisinde de kirazın ayrı bir yeri var. Burada ihracata yönelik kiraz üretilebilmekte. Bu senede çiftçimizin yüzü kirazla birlikte gülüyor. Onların yüzü güldükçe de bizlerde mutlu oluyoruz. İnşallah bu şekilde de üretimi sürekli bir şekilde devam ettiririz." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar