16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5081
EURO34.6326
ALTIN2480.0

Soğuk Havalar Prostat Şikayetlerini Tetikliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Soğuk Havalar Prostat Şikayetlerini Tetikliyor
Abone ol
Halk arasında bilinen adıyla “iyi huylu prostat büyümesi”, prostatın en sık görülen hastalığıdır.
Halk arasında bilinen adıyla “iyi huylu prostat büyümesi”, prostatın en sık görülen hastalığıdır.

Hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen bu sağlık sorunu, diğer prostat hastalıkları gibi soğuk havalardan oldukça etkilenmektedir.

Hastaların şikayetleri özellikle sonbahar ve kış mevsimleri ile birlikte artış gösterir.

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mutlu Ateş, soğuk havaların prostat şikayetleri üzerindeki etkisi ve iyi huylu prostat büyümesinin tedavisi hakkında bilgi verdi.

Soğukla şikayetler artar

Havaların soğumaya başladığı sonbahar ve kış mevsimlerinde prostat ile ilgili şikayetler de artmaktadır. Çünkü soğuktan en çok etkilenen organlardan biri prostattır. Soğuğa maruz kalma durumunda hastalarda akut kötüleşmeler görülebilir. Bu nedenle, ilaç tedavisi ile prostat şikayetleri kontrol altına alınmış hastaların ilaçları, kış aylarından çok havaların ısınacağı yaz aylarında bıraktırılmaktadır.

Acılı ve baharatlı besinlere dikkat!

Prostat hastalıklarını artıran ve hastaların şikayetlerini tetikleyen ikinci önemli neden de beslenme alışkanlıklarıdır. Prostatta geçici olarak oluşturduğu ödem nedeniyle; acılı, turşulu, baharatlı ve mayalı yiyecek ile içecekler prostat ile ilgili sıkıntıları artırmaktadır. Belli bir süre sonra bu etki ortadan kalkar.

Genetik yatkınlık da önemli

İyi huylu prostat büyümesi genetik geçişli bir hastalıktır. Ailesinde ve birinci derecede yakınlarında prostat şikayetleri olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Prostat büyümesine genetik yatkınlığı olan kişilerin 40 yaşından sonra düzenli olarak kanda PSA değerini ölçtürmesi ve doktorunun gerekli gördüğü durumlarda ultrason takibi yaptırması önerilir. Bu hastalar soğuk havadan daha çok etkilenmektedir.

Belirtiler dikkate alınmalı

Prostat büyümesi genellikle “iyi huylu bir tümör” olarak büyüme şeklindedir. Bu nedenle kişiler daha çok idrara çıkma ile ilgili sorunlarla karşılaşınca bir doktora başvurmaktadır. Hastaların şikayetleri; hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılır. İdrar akım hızının ve gücünün azalması, prostat büyümesinin başlangıç belirtileridir. Buna eklenen sık sık idrara çıkma ve idrar yaparken zorlanma gibi sıkıntılar, kişide iyi huylu prostat büyümesinin göstergesidir. Özellikle gece idrara kalkma alışkanlığı olmayan erkekte birkaç kez idrara çıkma gereksinimi de hastalığın önemli belirtileri arasında yer alır.

Tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliği oluşabilir

İyi huylu prostat büyümesi; prostat muayenesi, kan testleri ve gerektiğinde yapılan prostat iğne biopsisi ile teşhis edilmektedir. Hastalık tedavi edilmediği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra; tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, mesane taşları ve bunların neden olduğu kronik irritasyonlara bağlı mesane kanserleri gelişebilmektedir.

Yeni cerrahi yöntemler ile hasta konforu

Tedaviye, şikayetlerin derecesine göre karar verilir. Hastalar ilaçla takip edilir ya da cerrahi işlemler uygulanır. Geçmişte uygulanan açık cerrahilerin yerini, halk arasında burgu yöntemi olarak da bilinen ve altın standart tedavi olan TUR-P yöntemi almıştır. Bu yöntemin son dönemlerde bipolar enerji ve lazer yöntemleriyle birlikte kullanılmasıyla, ameliyatlar daha hızlı bir şekilde yapılmakta ve kanama miktarı azalmaktadır. Hastalar cerrahi müdahale sonrasında uzman doktor tarafından dikkatli şekilde takip edilmeli ve bol su içmeleri konusunda da uyarılmalıdır.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar