28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3461
EURO35.1203
ALTIN2311.1

‘Mavi Ev’ Antalya’ da hizmete açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Mavi Ev’ Antalya’ da hizmete açıldı
Abone ol
Türkiye’ye örnek bir projeyi daha hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi ‘Mavi Ev’ Antalya Alzheimer Hasta ve Hasta Yakını Merkezi’ni hizmete açtı.
Türkiye’ye örnek bir projeyi daha hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi ‘Mavi Ev’ Antalya Alzheimer Hasta ve Hasta Yakını Merkezi’ni hizmete açtı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyecilik kapsamında önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Sosyal projeleriyle tüm Türkiye’ye örnek olan Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mavi Ev’ Antalya Alzheimer Hasta ve Hasta Yakını Merkezi yerli ve yabancı bilim insanlarının da yakından takip ettiği törenle hizmete açıldı.

Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alzheimer hastalığının Einstein’ı olarak bilinen Avustralya Melbourne Üniversitesi Prof Dr. Terence Seedsman, Avusturya Viyana UMIT Üniversitesi Prof. Dr. Bernd Seeberger, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı ve Mavi Ev Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Akdeniz Üniversitesi Gerentololoji Bölümü Japon Öğretim Üyesi Dr. İkuko Murakami, Dr. Melih Vural, yerli ve yabancı bilim insanının yanı sıra çok sayıda vatandaş ve yaşlılar katıldı.

Bir iş yapacaksan en iyisini yapacaksın

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, açılışta yaptığı konuşmada çok önemli bir tesisin açılışında olduklarını belirterek, ”En çok çaba harcadığımız, en gönülden yaptığımız çalışmalar sosyal çalışmalarımızdır. Birçok farklı alanda hizmet veriyoruz. Engelli rehabilitasyon merkezimiz, kreşler, kadın merkezleri, spor okulları, eğitim merkezlerimiz, sosyal kartımız, aşevlerimiz gibi bir çok proje yürütüyoruz. Eğer bir işi yapıyorsak o işin en iyisini yapma iddiasını ortaya koyuyoruz. Göstermelik yapmıyoruz” dedi.

Ailelerin çektiği sıkıntıyı çok iyi biliyorum

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, aynı zamanda bir Alzheimer hastası babanın evladı olduğunu hatırlatarak, “Bu konunun ne kadar sıkıntılı olduğunu yaşamış bir insanım. 20 senem babamla baş başa geçti ve o ailelerin çektiği sıkıntıların ne olduğunu bilen değil; yaşayan bir insanım. O yüzden burada bugün belki de en önemli eserlerden birisi açılıyor. Tabi ki sosyal hizmetlerimizi bu noktada bir belediye görevi olarak planlıyoruz, çalıştırıyoruz; ama bunu bizim bir belediyecilik görevi, siyasi görevden öte bir insani görev bilinciyle yaptığımız aşikardır. Bu konuların çok da reklamıyla uğraşmayız. Sadece hizmet vereceğimiz hedef kitlemize ulaşmamız bizim için kafidir” şeklinde konuştu.

Yaşlı bakım evi

Açılış nedeni ile gerçekten çok mutlu olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, “Yeni bir projeyi, büyük ve mübarek bir hizmeti başlatıyoruz. Antalya Yaşlı Bakım Projesi’nin ilk adımı Alzheimer Hasta ve Hasta Yakını Buluşma Merkezi hizmetini verecek Mavi Evi’mizin açılışını yapıyoruz. Antalya’yı engelsiz şehir yapma iddiamız yanına artık yaşlı dostu şehir iddiasını da ilave ediyoruz. Bildiğiniz gibi emeklilerimiz için hobi bahçelerimizin inşaatına başladık. Artık emekli yaşlı insanlarımız günlerini toprakla uğraşarak geçirecekler. En önemli projelerimizden bir tanesi Yaşlı Bakım Evi’mizin inşaatı devam ediyor. Yani kimsesi olmayan bakıma muhtaç insanların şimdi Büyükşehir Belediyesi olarak yanında olacağız. Onların bütün ihtiyaçlarını, yatalak hastaların bütün ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Az önce söyledim damdan düştüğüm için biliyorum. Allaha şükür biz babamızın yanındaydık ya olmayanlar. İşte onların sahibi inşallah bu Yaşlı Bakım Evi ile Büyükşehir Belediyesi olacak. Gerçekten bu konuda bize katkı koyan herkese minnet borçluyum” diye konuştu.

Biz işimizi yapmaya devam edeceğiz

Antalya’da bir çığır açıldığına dikkat çeken Başkan Türel, “Sağlık yatırımları, devletin tedavi hizmetleri, bizim engelli hizmetleri çok görünür hizmetler değildir. İki kaldırım yapmak, iki yeri boyamak belki daha çok göze batar ama bizim görevimiz görüleni göstermek değil. Görülmeyeni görülebilir hale getirmektir. Bir tek engellimize, yaşlımıza destek bizim için kafidir. Aslında yol da, köprü de tramvay da insanımız içindir. Bazen beni eleştiriyorlar. İnsan odaklı ne yaptı? Antalya’ya hep beton hizmetleri yaptı diye. O eleştirenlere ben söylüyorum. Ya o kavşakların üstünden geçenler insan değil mi? Onlarda insan için. Ama bu hizmetleri bilemedikleri için, biz de çok fazla reklam yapmadığımız için hep bu konularda bizi maalesef eleştiriyorlar. O haksız eleştiriler de siyasetin garip bir cilvesi olsa gerek. Turistler gelsin diye büyük projeler yapıyoruz. Efendim Antalya’ya ne faydası varmış. Ya o projelerin hepsi iş ve aş, onun içinde bir sürü insanımız ekmek sahibi olacak. Ama bazen hep söylüyoruz kulakları var duymuyorlar, gözleri var görmüyorlar, dilleri var söylemiyorlar. Varsın öyle olsun. Biz gene işimizi yapmaya devam edelim. Bu hizmetlerin içerisinde bir kez daha söylüyorum, sosyal hizmetlerin yeri her zaman bir başkadır” ifadelerini kullandı. Başkan Türel, Prof. Dr. İsmail Tufan ve yurt dışından gelen bilim adamlarına katkıları için teşekkür etti.

Tufan: “Tarihi günün sahibi Türel’dir.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı ve Mavi Ev Bilimsel Danışmanı İsmail Tufan tarihi bir gün yaşandığına dikkat çekti. 2000 yılından bu yana Antalya’da böyle bir merkezin olmasın gerektiğini hep söylediğini ifade eden Tufan, “Amma Yaradan kader sahibini belirlemiş. Çok mantıklı çok bilimsel ve toplumsal gerekçeler ortaya koymama rağmen başkaları anlayamadı. Kader onların anlamasını önleyen bir plan kurmuş meğerse. Bu tarihi günün sahibi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’dir. Bu proje inanılmaz muhteşem sosyal bir projedir” dedi.

Ailelerin yükünü hafifleteceğiz


Sağlık Bakanlığı verilerine göre Antalya’da 54 bin Demans hastası yaşadığına dikkat çeken Tufan, “Bunun 24 bini Alzheimer hastası. Uzman personelimiz Alzheimer hastası yaşlılara Gerontoloji bakım hizmeti sunacak. Tıbbi imkanları ayaklarına kadar getireceğiz. Ailelerin yükünü hafifleteceğiz. Her türlü olanağı onlara sunacağız. Özel servisimizle yaşlıları her sabah evinden alacak her akşam sağ salim evine teslim edeceğiz. Her gün öğlen sıcak yemeklerini yerken belki çoğu neden burada oldukları anlamayacak ya da çoğu ellerini semaya kaldırıp bu imkanı kendisine sunanlara teşekkür edecek” şeklinde konuştu.

Böylesi avrupada yok

Avusturya UMIT Üniversitesi Prof Dr. Bernd Seeberger de böyle bir mekânın ne Almanya’da ne de Avusturya’da olmadığını söyledi Alzheimer hastalığının Einsten’ı Avustralya Melbourne Üniversitesi’nden Prof. Dr. Terence Seedsman da, “Sadece hastaların değil hasta yakınlarının da çok büyük desteğe ihtiyacı var. Aynı zamanda bu kadar değerli bir şehrin kalbinde olan bir alanın yerel yönetimler tarafından böyle bir hizmet için ayrılması da çok önemli. Antalya şu an diğer şehirlerde kıyasla tüm bu hizmet modellerinin uygulanması adına öncü bir kent” dedi.

Başkan Türel açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından yerli ve yabancı bilim adamları ile Mavi Ev’i gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar