19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3379
EURO35.2197
ALTIN2247.4

Başkan Karalar, “Söz konusu Adana’ysa gerisi teferruattır.”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Karalar, “Söz konusu Adana’ysa gerisi teferruattır.”
Abone ol
Adana Büyükşehir Belediyesi ile Adana Valiliği’nin liderliği ve organizasyonunda, kentteki çok sayıda kurum ve kuruluşun katılımıyla, Adana; UNESCO 2019 Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Şehri başvurusunu, 30 Haziran 2019 tarihinde başarıyla gerçekleştirdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Adana Valiliği’nin liderliği ve organizasyonunda, kentteki çok sayıda kurum ve kuruluşun katılımıyla, Adana; UNESCO 2019 Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Şehribaşvurusunu, 30 Haziran 2019 tarihinde başarıyla gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıda, başvurunun önemi, içeriği ve Adana’ya muhtemel getirileri açıklandı.

Adana ValisiMahmut Demirtaş, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ÇUKTOB Başkanı Tayyar Zaimoğlu, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, bürokratlar, konuklar ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın Allah vergisi güzelliklere sahip bir kent olduğunu söyledi.

EŞSİZ GÜZELLİKLERE SAHİBİZ

Başkan Zeydan Karalar, “Eşsiz tarihimiz, doğamız, dünyanın en verimli 3 ovasından birinin merkezinde bulunmamız, 50 kilometre mesafede denizi, lagünleri 50 kilometre mesafede yaylaları, mavi kelebeği, pelikanı, dünyanın en sıcak, gönlü güzel insanları, hele hele de dünyanın en inanılmaz lezzetleri bulunan bir şehrimiz var” dedi.

ADANA LOBİSİ OLUŞTURULMASI ŞART

Bu kadar güzelliğe sahip Adana’nın, her alanda daha üst noktalarda olması gerektiğini ifade eden Başkan Zeydan Karalar, “Adana; onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, Hipokrat’ın dünyadaki ilk hastaneyi kurduğu, ilk organ naklinin yapıldığı yer, dünyadaki ilk barış antlaşmasının gerçekleştirildiği şehir. Son 5 yılda yapılan Lezzet Festivali, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Sağlık Turizmi Festivali, Kebap ve Şalgam Festivali gibi bir çok büyük etkinliğimiz mevcut. Sayın Valimiz Adana için bir şanstır. Lezzet Festivali’ne ön ayak olarak, müthiş bir işe imza atmıştır. Lezzetin kentinde, bir lezzet festivalinin daha önce yapılmamış olması hepimiz için büyük kayıptır.

Şimdi UNESCO 2019 Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Şehri listesine girmek için başvurumuzu başlattık. UNESCO’nun gastronomi şehirleri listesinde 26 şehir var ve Türkiye’den Hatay ve Gaziantep listeye dahil. Adana’nın bu şehirlerin arasına gireceğine inancımız tam. Bunun ilk aşaması, Paris’e kabul edilmesiydi. Başvurunun şartlara uygun olması için, Sayın Valimizin ateşlemesiyle çok çalıştık ve başardık. Adana’ya sınıf atlatacak bu proje için bundan sonra güçlü bir lobiye ihtiyaç var. Gastronomi konusunda Adana’nın diğer illere göre olağanüstü zenginlikleri var. Bunların hepsini birleştirdik ve ilk onayı aldık. Adana Kebabı elbette eşsiz bir lezzet ama Adana mutfağı kebaptan ibaret değil. Onlarca başka  lezzet var. İlk etap başvurumuzun kabul edilmesinden ötürü çok mutluyum. Her konuda hak ettiğimiz yere geleceğimizden eminim. Başvurumuzun nihayetinde başarı kazanması için Adana lobisi oluşturulması şart. Söz konusu Adana’ysa gerisi teferruattır” diye konuştu.

GÜNÜMÜZDE YEREL KÜLTÜR ÇOK ÖNEMLİ

Adana Valisi  Mahmut Demirtaş da, Adana’nın coğrafi, stratejik konumuyla, Anadolu’nun, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyleyerek, mevcut turizm potansiyelini hareket geçirmek için yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Vali Demirtaş, Adana’da üretilen 30’u aşkın ürüne coğrafi işaret almak için  çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Vali Demirtaş, “Dünyada artık turizm yerel kültürün tanıtılmasıyla alakalıdır. Gastronomi turizmi bu nedenle önem taşımaktadır. Adana mutfağı, geleneksel Türk mutfağının en güzel örneklerinden biridir. Kültür ve İnanç koridoru açısından da Adana büyük önem taşımaktadır. UNESCO 2019 Yaratıcı Şehirler Ağı-Gastronomi Şehri başvurumuz bu açıdan çok önemli. Adana’yı gastronomi merkezi  yapmaya kararlıyız. Bunun için birlikte çok çalışacağız” diyerek, bu konuda iş birliğinin ve kurumlar arası dayanışmanın önemine değildi.

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, UNESCO Gastronomi Şehri Proje Danışmanı Ömer Faruk Çelebi ile Adana Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Şube Müdürü Çağrı Ün’ün de birer sunum yaptığı toplantıda, küreselleşmede yerel güçlerin önemine değinildi ve Adana’nın büyük başarılara imza atacak potansiyeline vurgu yapıldı. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar