28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3274
EURO35.1256
ALTIN2295.7

ADANA BU CUMHURİYET BAYRAMI’NDA BİR BAŞKA GÜZEL

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ADANA BU CUMHURİYET BAYRAMI’NDA BİR BAŞKA GÜZEL
Abone ol
Başkan Zeydan Karalar, “Cumhuriyet, bir işçi çocuğunun belediye başkanı, başbakan, cumhurbaşkanı olabilmesidir.”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Adana’da coşkuyla kutlandı. Başkan Zeydan Karalar, Cumhuriyetin fırsat eşitliği, aş, iş, uygarlık ve her canlıya saygı olduğunu söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Büyükşehir Belediyesi önünden başladı. On binlerce Adanalı meşaleler ve bayraklarla Atatürk ve Ziyapaşa bulvarları boyunca Cumhuriyet ve Atatürk lehine sloganlar atarak, Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüdü.  Uğur Mumcu Meydanı’ndaki kutlamalara Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP İl Başkanı Mehmet Çelebi, İYİ Parti İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Milletvekilleri Orhan Sümer, Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut,  sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri ile Adanalılar katıldı.

CUMHURİYETE UZANAN MÜCADELEYİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

Adana ve Adanalılar için Cumhuriyetin başka bir önem arz ettiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Adana halkının Cumhuriyetin kuruluşunda önemli etkisi, katkısı olmuştur. Adanalılar, Mustafa Kemal Atatürk’e milli mücadele hissi verirken de, Çanakkale zaferi kazanılırken de katkı vermiştir. Adanalılar, Mustafa Kemal Atatürk’ün kafasındaki muasır medeniyete ayak uydurma konusunda da ciddi katkı sağlamıştır. İşte Adana bu. Allah’ına kurban Adana!

Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak ulusal bayramları coşkulu kutlamaya devam edeceğiz. O dönemde yedi düvele karşı nasıl mücadele verildi, nasıl yoktan bir ülke var edildi, kısa sürede nasıl dünyaya kafa tutabilen bir laik demokratik bir Cumhuriyet olundu, biraz da unutturulmak isteniyor. Ama biz bunları asla unutmadık, asla da unutturmayacağız. Mustafa Kemal Atatürk, toplumu iyi tanıdığı için Cumhuriyet hedefine yönelmiştir ve hayata geçirmiştir” dedi.

CUMHURİYET FIRSAT EŞİTLİĞİDİR

Cumhuriyetin bir toplum için önemine değinen Başkan Zeydan Karalar, “Atatürk Anıtı’na çelenk koyarken bir arkadaşımız, ‘Cumhuriyetin, bir işçi çocuğunun belediye başkanı olabilmesidir’ dedi. Cumhuriyet, bir tamirci çocuğunun cumhurbaşkanı, bir kamyon şoförünün başbakan, cumhurbaşkanı olabilmesidir. Cumhuriyet kadın-erkek eşitliğidir, uygarlıktır, aş, iştir, kimsesizlerin kimsesidir. Tabii ki her canlıya saygıdır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e bu Cumhuriyeti bizlere bahşettiği için minnettar olmalıyız. Biz birlikte bütün ulusal bayramları kutlamaya devam edeceğiz. Bütün ulusal bayramlar önemli fakat en önemlisi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Cumhuriyet Bayramıdır” diye konuştu.

LAİK CUMHURİYET BARIŞ İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Laikliğin bir dönem lanse edilmeye çalışıldığı gibi dinsizlik olmadığını kaydeden Başkan Zeydan Karalar, şunları söyledi: “Laik demokratik Cumhuriyetin önemini kavramalıyız. Laiklik bir dönem dinsizlik olarak anlatılmaya çalışıldı. Oysa laiklik çeşitli inançların barış içinde yaşamasına olanak tanıyan bir sistemdir.  Mustafa Kemal Atatürk’ün böyle bir amacı olsaydı, Diyanet İşleri Başkanlığını, Cumhuriyeti ilan ettikten 4 ay sonra kurmazdı. Kur’an-ı Kerim’i en önemli din adamlarından birine tercüme ettirmezdi. Hatta ilk imam hatipleri açmazdı. Müslümanlığın tamamen kutsal kitapta yazdığı gibi yaşanmasını, ibadetlerin doğru yapılmasını, doğru anlaşılmasını sağlamak için bunları yapmıştır. Elbette temel amacı bu ülkedeki herkesin kardeşçe bir arada yaşamasını sağlamaktı. Büyük Önder bunu da önemli ölçüde başardı. Son dönemde dış devletlerin bizi bölmeye parçalamaya yönelik hareketleri yeniden ortaya çıkmıştır. Ama Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin temellerini o kadar sağlam atmış ki, ne yaparlarsa yapsınlar hedeflerine ulaşamayacaklardır. Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır. Adana bu Cumhuriyet Bayramı’nda bir başka güzel.”

Konuşmaların ardından Adanalılar, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamaya Göksel konseriyle devam etti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar